Mepps – historien til de beste spinnerne

Mepps - the history of the best spinnersDet er mange meninger om hva som er de beste spinnerne på markedet, og vi her på dette nettstedet skal selvfølgelig ikke sette oss til doms over hva som er best og ikke, av de mange aktørene der ute. Men i likhet med mange, må man nok innrømme en viss forkjærlighet for Mepps spinnere.

Mepps er en forkortelse for firmanavnet til en fransk bedrift, som vi på norsk kan kalle Fabrikant av presisjonsutstyr til sportsfiske. Presisjon er sentralt her, for det er mye vekt på nøyaktighet og kvalitet, når Mepps lager en spinner.

Historien bak Mepps er svært interessant, og går dessuten langt tilbake i tid. Det var den eksentriske franske ingeniøren A. Meulnart, en nærmest besatt sportsfisker, som i lang tid arbeidet med å finne frem til en bedre måte å fiske på. Hans første spinner, et gjennombrudd på dette området, ble grunnlaget for hele den videre virksomheten på Mepps.

Det var imidlertid en lang og kronglete historie før spinneren til Meulnart ble allemannseie. Under andre verdenskrig ble den tyske okkupasjonen av Frankrike fulgt av amerikansk frigjøring, og det var en av de amerikanske soldatene, som nærmest ved en tilfeldighet, skulle spille en nøkkelrolle i Mepps sin historie.

Det var en menig soldat ved nav F. Velik, som brakte en slik spinner med seg tilbake for å vise den frem til sin gode venn fra barndommen, en viss Todd C. Sheldon. Den utadvendte og entusiastiske Sheldon var i fyr og flamme etter å ha prøvd ut spinneren, og begynte straks med direkte import av Meulnarts spinnere til sin egen fiskebutikk i Wisconsin. Over tid ble Mepps-spinnerne så populære at han like godt la ned hele butikken og konsentrerte seg full og helt om import av spinnere i stedet.

Noen år senere gikk Sheldons sønn ennå lenger, og kjøpte opp både fabrikken og varemerket. Fabrikken ligger imidlertid fortsatt like ved elven der oppfinneren i sin tid strevet med å finne frem til en bedre løsning for å få fisken på kroken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *